Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 15:15

  Γιατί ερημώνει η ελληνική επαρχία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο πληθυσμός της Τριφυλίας μειώθηκε από 33.826 κατοίκους το 1991 (38.625 κάτοικοι στην Επαρχία Τριφυλίας μαζί με τους Δήμους Χώρας και Δωρίου) σε 22.431 κατοίκους το 2021. Η μείωση του πληθυσμού κατά 33% (11.395 λιγότερους κατοίκους) …

μέσα σε μια εικοσαετία προφανώς δεν οφείλεται ούτε στη διοικητική αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης, όπως πιστεύουν όσοι θεωρούν ότι το χωριό τους είναι ο ομφαλός της γης, ούτε σε ένα σατανικό σχέδιο για την αποψίλωση των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, όπως πιστεύουν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να εκπονήσει ένα σατανικό σχέδιο που θα μετατρέψει το χωριό τους σε κέντρο του σύμπαντος.

Η μείωση του πληθυσμού όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας αλλά συνολικά στην ελληνική επαρχία, αν και έχει βαθιές οικονομικές αιτίες, εδράζεται κυρίως στις σύγχρονες ανάγκες του νοικοκυριού που είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν σε μικρούς οικισμούς. Για παράδειγμα: Ένα ζευγάρι επιστημόνων με δύο παιδιά προτιμά να ζει και να εργάζεται σε μεγάλο αστικό κέντρο, γιατί μεταξύ άλλων α) έχει περισσότερες εργασιακές επιλογές, β) έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.λπ.) και γ) θέλει να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του με φίλους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και όχι με συγγενείς και γείτονες που πιστεύουν ότι το χωριό τους έχει περισσότερα αξιοθέατα από όσα έχουν μαζί το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και η Βιέννη.

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθυσμός της Τριφυλίας, όπως και της υπόλοιπης επαρχίας, δεν πρόκειται να αυξηθεί ούτε αν διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας ούτε αν μείνει ανοιχτή μια τράπεζα για να εξυπηρετεί όσους δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους. Η διατήρηση του χάρτη των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες του περασμένου αιώνα απλώς επιταχύνει την ερήμωση της υπαίθρου και δεν ανακόπτει τη μεγάλη φυγή των τελευταίων κατοίκων της ελληνικής επαρχίας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη μάλιστα η αρνητική δημογραφική εξέλιξη δεν μπορεί να ανακοπεί ούτε με τη δημιουργία ισχυρών αγροτικών μονάδων (θερμοκήπια, πρώιμες βιολογικές καλλιέργειες, ΠΟΠ προϊόντα κ.λπ.) ή με την τουριστική ανάπτυξη. Για αυτό καλό είναι να συζητάμε για το μέλλον αφήνοντας πίσω το παρελθόν και εξετάζοντας μεταξύ άλλων αν ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα θα διατηρήσει τον ντόπιο πληθυσμό στην εστία του ή αν θα τον οδηγήσει νωρίτερα στην Καλαμάτα ή στην Αθήνα. Έτσι και αλλιώς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι εφικτός ο έλεγχος ενός θερμοκηπίου στα Φιλιατρά από διαμέρισμα στο Παγκράτι.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός